САЙТ ОДЕССКОЙ ЕПАРХИИ УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ

5 января

Різдвяне послання митрополита Агафангела

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ,

Високопреосвященнішого Агафангела,

Митрополита Одеського та Ізмаїльського,

постійного члена священного синоду Української Православної Церкви

архіпастирям, пастирям, чернецтву та всім вірним чадам

Одеської Митрополії Української Православної Церкви!

Слава во вишніх Богу і на землі мир! Сьогодні Вифлеєм приймає Того, хто повсякчас сидить з Отцем; сьогодні ангели народжене Дитятко, як Бога, прославляють: Слава во вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!Стихіра свята Різдва ХристовогоДорогі у Рожденному Богомладенці Христі Преосвященні архіпастирі, всечесні пастирі, боголюбиві іноки та інокині, возлюблені брати та сестри, сердечно вітаю Вас із святом Різдва Христового та Новоліттям ласки Божої! Крізь тисячоліття та епохи лунає над світом переможний ангельський спів «Слава во вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2:14), сповіщаючи всьому творінню велику радість Різдва Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.

Ангельські воїнства з благоговінням славлять свого Царя і Владику, що прийшов на землю «задля нас людей і нашого ради спасіння». Убогий вертеп стає царською палатою, прості віфлеємські пастухи спішать вклонитися Владиці Світу та чудовна зірка вказує персидським мудрецям дорогу до Того, Хто «є Шлях, Істина і Життя» (Ін., 14:6). Завдяки Своїй великій милості Господь приходить у світ, опоганений та спотворений гріхопадінням Адама, для того, щоб Своїм Спокутним подвигом здолати прокляття та смерть і подарувати кожному із нас можливість стати співучасниками Його вічного Царства, Царства любові та святості.

В сьогоднішньому прекрасному та величному богослужінні, в щирих словах молитов, в переливах мелодій народних колядок та святкових піснеспівів, у підвищеному стані наших душ та постуках сердець ми споглядаємо відблиск цього Царства і таке бачення стає заставою нашої надії на майбутнє.

Ця надія з особливою силою розкрита в урочистій та тріумфальній пісні пророка Ісайї, яка з року в рік лунає в храмах під час різдвяного богослужіння та надихає всіх християн. «З нами Бог, - вигукує в духовному захопленні пророк, - розумійте, народи, і покоряйтеся: Бо з нами Бог! (Іс. 8:9).

І сьогодні ми разом із старозаповітним благовісником майбутнього Боговтілення розуміємо та відчуваємо: з нами Бог, що обіймає Своєю любов’ю все творіння. Ми відчуваємо Його любов у кожній миті нашого життя. Про неї нам нагадує весь Всесвіт, який є відображенням та втіленням нескінченної Премудрості та Всемогутства свого Творця. Про Божу любов сповіщають дзвони та сяючі промені яркого сонця на золоті церковних бань, що отіняють нашу землю.

Про неї розповідають миготливі вогники свічок у півтемряві древнього храму та добрі щирі побажання, якими ми з надією на майбутнє традиційно обмінюємось у ці святкові дні.

Господь судив нам пережити дуже важкий період. Насправді, рік, що минає, був дуже складним для всієї нашої країни і для кожного із нас.

В минулому році ми зіштовхнулися з новим страшним захворюванням та були змушені пережити повний параліч суспільного життя під час Великого посту. Особливою скорботою відгукнулося віруюче серце на обмеження, пов’язані із відвідуванням храмів та участю у молитовному житті. Але, викликана примноженням гріха та збіднінням любові і милосердя епідемія, Промислом Божим, дала можливість кожному проявити свою свідомість, свою громадянську позицію та допомогти тим, хто потребує допомоги та уваги. Велика кількість людей відгукнулась на заклик нашої єпархії.

Соціальне служіння, допомога медикам, що опинились на передньому фронті боротьби з коронавірусом, підтримка малозабезпечених, покинутих державою на свавілля долі, піклування про людей похилого віку та багатодітні сім’ї, справжня любов до всього та кожного стали знаком церковного служіння у 2020-му році. Пасха Христова, що звершилась в дуже складних умовах, стала символом церковної турботи про всіх, були ужиті безпрецедентні міри і кожний, хто хотів, без порушень карантинних обмежень, зміг стати причасником пасхальної радості, почути слова молитов та через благословення священнослужителя освятити традиційні великодні приношення. І це придає нам впевненість, що ми, об’єднавшись, зможемо протиставити хворобі нашу тверду віру, тепло наших сердець і світло добрих справ.

Тільки наші добрі справи, що звершуються заради Господа та наших близьких,зможуть стати тією благодатною ниттю, котра здатна з’єднати розірвану людською гординею нашу країну, подолати кризу та знову стати щасливими та радісними. Не випадково вже протягом багатьох років девізом соціальної роботи Одеської єпархії стали крилаті слова «Добро об’єднує!»

Саме цього добра, - справжнього, дійсного та щиросердечного, - в ці святі дні бажаю кожному із Вас, дорогі брати та сестри. Нехай Ваш життєвий шлях освітлює не вогонь воєнної пожежі, але ясне та праведне світло Віфлиємської зірки. Нехай Ваша домівка завжди наповнюється дитячою радістю та щастям, а тепло батьківської молитви та благословення зігріває посеред зимової холоднечі Вашу душу. Нехай Господь Своєю великою милістю покриває нашу землю і наш боголюбивий український народ від усякого зла та нападу. Нехай повз нас проходять усі неприємності, скорботи та проблеми. нехай любов Божа об’єднує усіх нас заради великого подвигу – служіння нашій Батьківщині та нашим близьким. Нехай світло Різдва Христового сьогодні торкнеться кожного, щоб ми стали чистішими, добрішими та ближчими один до одного і до Бога, Котрий у цей святковий день благословляє кожного із нас.

Христос рождається, славте Його!

 

+Агафангел,

М И Т Р О П О Л И Т

Одеський та Ізмаїльський,

Постійний член Священного Синоду

Української Православної Церкви

Різдво Христове

2021 рік м. Одеса